LESEN MEMANDU KERETA (汽车驾照)

Di PLMBB, kami menawarkan bukan sahaja lesen memandu untuk kereta automatik, tetapi sudah tentu manual juga. Mempelajari cara memandu manual akan membolehkan anda lebih mengawal kereta. Bukan itu sahaja, malah calon yang berjaya akan mempunyai keupayaan untuk memandu pelbagai jenis kereta yang hanya didatangkan dengan transmisi manual atau automatik.

Ia juga merupakan perkara yang baik untuk diingat bahawa dengan lesen manual, anda akan dapat memandu kedua-dua pilihan sebaik sahaja anda lulus ujian anda. Sila ambil perhatian bahawa mempunyai lesen manual dalam kelas D dengan mudah akan membolehkan calon menaik taraf diri mereka kepada lesen kenderaan berat selepas sekurang-kurangnya tiga tahun. Ini akan memberikan calon fleksibiliti dan kemudahan untuk beralih daripada pemanduan manual kepada kenderaan berat.

Lesen Manual (D) sah untuk Memandu Kereta Transmisi Manual dan Automatik manakala Lesen Automatik (DA) hanya sah untuk memandu kereta transmisi automatik sahaja.

Pemegang Lesen Manual (D) boleh menaik taraf lesen mereka kepada Lesen Memandu Baik (GDL) & Lesen Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) selepas 3 tahun manakala pemegang lesen Automatik (DA) tidak dibenarkan.

Syarat Umur Untuk Ambil Lesen Memandu Kereta

Lesen D / DA – 17 tahun**

**Umur handeklah genap mengikut tarikh lahir berdasarkan jumlah hari, bulan dan tahun.